fbpx
Att tänka på inför husköpet

Att tänka på inför bostadsköpet

Guider & tips, Köp bostad

Vad ska man tänka på inför ett bostadsköp?

Ett nytt hem är kanske den allra största investeringen vi gör i livet på flera sätt och det är många saker att tänka på inför bostadsköpet. Ekonomiskt förstås, men det kommer också påverka vårt liv på många andra sätt. Vardagssaker som om barnen kan gå till skolan eller behöver skjuts, om mataffären ligger nära och hur långt vi har till jobbet är viktiga att väga in.

Köpa bostad i Jönköping
Vad är viktigt för dig? Sjöutsikt, stort kök, avskildhet eller nära till förskolan? Tänk igenom allting noga innan du köper ditt hem.

Höj blicken när du hittat ditt drömhus

Våra experter och mäklare på Fastighetsbyrån i Jönköping har många års erfarenhet och vet att när man väl har hittat sitt drömhus är det en god idé att höja blicken och se bortanför huset. Att ta en närmare titt på området är viktigt för att se om även det uppfyller de krav man har, för barnfamiljer till exempel är det viktigt att det finns förskolor och skolor i området. Andra saker man kan titta på är om det finns barn i ungefär samma ålder.

Fråga din mäklare

Fråga din mäklare allt du vill veta, om hen inte har svaret på rak arm kan hen fråga säljaren. Våra mäklare finns alltid till hands för att du ska kunna skapa dig en bild av området. Fundera på vad just du eller ni känner är viktigt och fråga gärna oss. Vi har stor lokalkännedom och kunskap om allt som gäller bostadsaffärer.

Bussförbindelser, aktiviteter, närhet till affärer och promenadstråk är andra delar som man bör undersöka för att boendet ska bli så lätt och trivsamt som möjligt. Gå på många visningar, köp inte första bästa hus även om det kan kännas frestande att buda direkt. Ju fler visningar desto tydligare bild skapar du dig av hur och var du vill bo.

Köpa hus med sjötomt

Ekonomi när man ska köpa hus

Ekonomin är en viktig faktor. Under en mäklarkarriär ser man både upp- och nergångar i bostadsbranschen och oavsett är det viktigaste att vara noggrant förberedd innan man gör ett köp. Att bo är förstås viktigt, men det måste ju finnas pengar över till annat också. Se över vilka förutsättningar du eller ni har så ni vet hur mycket ni har råd att lägga i boendekostnader.

Är man osäker på vilket utrymme man har i sin ekonomi kan man alltid vända sig till banken som kan hjälpa till med en hållbar kalkyl. Eftersom ett bostadsköp är en stor investering kan det vara klokt att sätta sig in i vad som gäller angående amorteringskrav, räntor, pantbrev och driftskostnader för huset.

Ett tredje tips från din lokala mäklarbyrå är att fundera över hur man tror att livet kommer se ut några år fram i tiden också. För ett par kanske ett hus med tre rum och kök är alldeles lagom, men om man planerar för att familjen en dag ska utökas kan det vara bra att se över om det finns några utbyggnadsmöjligheter och om man överhuvudtaget får bygga ut.

Tre snabba tips från erfarna mäklare:


• Köp inte första bästa och ställ många frågor
• Se över din ekonomi och ta hjälp av banken
• Se framåt – hur tror du din livssituation ser ut om några år.

Last modified: March 21, 2019

Författare:


Dela: