fbpx

Vad innebär det nya amorteringskravet?

Bostadsmarknaden, Guider & tips

Nu börjar det nya amorteringskravet gälla, men vilka omfattas av det? Och vad innebär det egentligen? Fastighetsbyrån hjälper dig att reda ut begreppen.

Du är inte ensam om att inte ha full koll på de nya reglerna. Undersökningar Fastighetsbyrån gjort visar att 29% av svenskarna inte vet vad de innebär och 52% uppger att de känner till dem ”till en viss del”.

Det skärpta amorteringskravet trädde i kraft första mars och berör dem som tecknar nya bostadslån efter det. Har man tecknat avtal innan omfattas man inte av de nya reglerna.

Det är naturligt att alla inte har full kunskap om amorteringskraven eftersom man bara omfattas när man byter boende och även då rör det långt ifrån alla.

–       De som är direkt berörs är hushåll som tecknar bostadslån högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten. De behöver nu amortera 1 procent årligen, utöver de befintliga amorteringskraven, säger Anders Lagerquist på Fastighetsbyrån i Jönköping

Han tillägger att det nya amorteringskravet främst påverkar de boende i storstadsområdena. På mindre orter och i stora delar av Fastighetsbyrån Jönköpings verksamhetsområde kommer inte köparna att påverkas lika mycket av de nya kraven eftersom prisbilden är lägre än i storstadsregionerna.

Reglerna gäller för alla sorters bostäder, villa, radhus, bostadsrätt och fritidshus. Även fastighet eller tomträtt som är avsedd för bostadsändamål omfattas. Men i Fastighetsbyråns undersökning, som täcker hela riket, uppger 89 % av svenskarna att det skärpta amorteringskravet inte har påverkat deras vilja eller möjlighet att byta bostad.

–       De nya reglerna kan kanske komma att leda till att vi ser ett lägre utbud och omsättning av bostäder, vilket i så fall bidrar till att hålla bostadspriserna uppe, men det blir troligtvis tydligast i storstäderna, säger Anders Lagerquist på Fastighetsbyrån i Jönköping.

Last modified: March 19, 2018

Författare:
Redaktionen


Dela: