fbpx

Fler mäklare spår uppgång!

Mäklarna fortsätter tro på prisuppgång de kommande tre månaderna. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet. På Fastighetsbyrån i Jönköping är mäklarna av samma åsikt och man har även märkt en ökad aktivitet på bostadsmarknaden de senaste månaderna.

Trots att bostadsmarknaden varit orolig ett tag behöver människor fortfarande olika former av boende. Behovet av att byta bostad är viktigare än rädslan att priserna ska gå ned.

–       Vi möter kunder varje dag och många står redo att sälja sin bostad och det finns också de som behöver köpa nytt, både personer som flyttar hit men också de som behöver byta boende eftersom familjen växer, eller de som vill flytta till mindre boenden på grund av ändrade familjeförhållanden, säger Johan Sethberg på Fastighetsbyrån i Jönköping.

Den nya amorteringskravet träder i kraft 1 mars och är en av orsakerna till att mäklarna tror på en prisuppgång eftersom både säljare och köpare vill genomföra affär innan den nya lagen börjar gälla.

–       Barn föds, barn växer och barn flyttar hemifrån. Det kokar ner till att människors livsstilsförändringar styr bostadsmarknaden mer än rädslor. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Mäklarna är positiva trots att den senaste undersökningen Fastighetsbyrån gjort visar en nedgång på bostadsmarknaden. På tre månader har bostadsrättspriser i riket sjunkit med 6 procent och villapriserna har sjunkit med 3 procent. De som påverkas minst av prisnedgången är villaägare och ägare av större bostadsrätter. Att de mindre lägenheterna sjunker mest i pris är positivt för den som står i begrepp att köpa sin första lägenhet och vill in på bostadsmarknaden.

Prisutveckling i riket till och med januari 2018:

Prisutveckling 3 månader 12 månader
Villa totalt -3% +4%
BR totalt -6% -4%
BR 1 rok -7% -5%
BR 2 rok -7% -5%
BR 3 rok -7% -4%
BR 4+ rok -5% -4%


Beskrivning av siffrorna
Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och bygger på försäljningar till och med januari 2018. Bostadsrätter har delats upp utifrån antal rum; 1, 2, 3 och 4+ rum och kök. Alla försäljningar av bostäder under november-januari har jämförts med föregående tremånadersperiod (3 månader) samt samma period för ett år sedan (12 månader).

 

Last modified: March 6, 2019

Författare:
Redaktionen


Dela: